Ablakrács

Biztonsági ablakrács

Budapesten, a József Attila lakótelepen elterjedt egy jellemző betörési mód, amely sajnos Magyarországon több helyen is előfordult már. Több emeletes, erkéllyel rendelkező társasházak esetében a földszinten lakók gyakran szereltetnek fel biztonsági rácsot az ablakokra és az erkély korlátja fölé. erkélyrács

A betörőket nem csak ez tántorítja el ezektől a lakásoktól, hanem az is, hogy - tudvalevőleg - a földszinti lakások előtere a legforgalmasabb, hisz minden lakó hazaérkezvén elmegy előttük - mindez jelentős kockázatot jelent számukra és eszük ágában sincs a behatolással próbálkozni.

Így mivel próbálkozhatnak még?

Felmásznak a külső földszinti rácson az első emeleti erkélyre és ott már viszonylag zavartalanul és könnyen fel tudják törni az erkélyajtót vagy a mellette lévő ablakot.

Emellett próbálkozhatnak a jóval kisebb forgalmú legfelső emeleti lakások bejárati ajtajával is, sőt, sajnos arra is volt már példa, hogy a tetőkről ereszkedtek le ezen lakások erkélyére.

Az esetek többségében mindenki tart otthon egy pótkulcsot a lakásához, ezt a kulcsot nem is nagyon kell kereseni, hiszen ez többnyire ott lóg a fali kulcstartón. Az illetéktelen behatolók ezzel a kulccsal kinyitják a bejárati ajtót, és mintha mi sem történt volna, elsétálnak.

Hogyan deríthetik ki, hogy a tulajdonosok otthon tartózkodnak-e vagy sem?

Erre több módszer is a rendelkezésükre áll:

a. Este, sötétetés után, ha fel vannak kapcsolva a szobai lámpák, akkor nyilván nem "szabad a pálya". Ha hosszabb időn keresztül sötétség van,akkor indulhat az "akció". Amennyiben a redőnyök le vannak húzva, akkor az alábbi két verzió következik:

b. Egy kisebb kővel megdobják az ablakot vagy a redőnyt, akár többször is. Ha a lakók otthon vannak, akkor felfigyelvén a zajra kinéznek az ablakon vagy az erkélyen, ha nincsenek otthon, akkor nem.

c. Felcsengetnek...gondolom nem kell folytatnom, a módszer megyezik az előző pontban leírtakkal.

Biztonsági ablakrács Mi ebből a tanulság?

Nem csupán a földszinti lakások esetében van szükség védelemre, hanem az emeleti lakásokban is fontos lehet az ajtó- és ablakrácsok beszerelése.

Az ördög sohasem alszik, legyünk óvatosak, vigyázzunk értékeinkre!